Suomenlapinkoira

Kuva: Eija Kimmo
Kuva: Eija Kimmo

Kotimaista paimenkoiraamme on vuosien saatossa kutsuttu lapinpaimenkoiraksi, lapinpystykorvaksi ja lapinkoiraksi. Vuodesta 1993 alkaen rotu on ollut suomenlapinkoira. Suomenlapinkoira polveutuu Lapin pitkäkarvaisista porojen paimennukseen käytetyistä koirista. Yksittäisiä suomenlapinkoiria tapaa vielä tänäkin päivänä työkäytössä pohjoisessa, mutta pääosin rotu on täyttänyt paikkansa kotimaisena seura- ja harrastekoirana .

Suomessa rotu on jo pitkään ollut viiden suosituimman rodun joukossa. Rotu on levinnyt useisiin maihin, joista kaukaisimpana mainittakoon Australia.

LUONNE JA SUKUPUOLIEROT

Luonteeltaan lapinkoira on aikuisena melko rauhallinen. Se on älykäs, oppimishaluinen ja hyvin lapsiystävällinen. Paimenkoiran ominaisuuden huomaa kotioloissakin kun koira tarkkailee perheensä liikkeitä ja tekee aina välillä tarkastuskierroksia varmistaakseen kaikkien olevan paikalla.

Urokset ovat kookkaampia ja tuuheaturkkisempia kuin nartut. Narttu on usein luonteeltaan urosta nöyrempi, mutta yksilöllisiä eroja toki löytyy.

Suomenlapinkoira tulee sosiaalistaa ja peruskouluttaa. Tämä on tärkeää varsinkin urosten suhteen, että vältytään turhalta toisille uroksille pullistelulta.

HARRASTAMINEN

Suomenlapinkoiria näkee niin tottelevaisuuskilpailuissa kuin agilityradoillakin. Rallytoko on rodulle myös mieleinen harrastusmuoto, mejää unohtamatta. Tänä päivänä myös paimennusharrastus on nostanut päätään tämän rodun parissa.
Näiden lisäksi suomenlapinkoira voi soveltua myös koiranäyttelyihin, raunio- ja pelastuskoiratoimintaan, hakuun ja muihin pk-lajeihin.
Suomenlapinkoiran kanssa voi harrastaa lähes mitä vain. Se on oiva vaelluskumppani ja vaikka kanttarellikoira.  Lappalaiskoirat saivat palveluskoiraoikeudet vuonna 1997.

VÄRIT JA TURKKI

Kaikki värit ovat sallittuja. Päävärin tulee kuitenkin olla hallitseva. Yleisimmät värit ovat mustan ja ruskean, eli parkin, eri sävyt sekä riistanvärinen eri tummuusastein. Kermanväri on alkanut yleistymään rodussa ja on myös koiria jotka ovat erisävyisiä mustia ja niillä on vaaleat ”silmälasit”. Oikeanlaatuinen suomenlapinkoiran turkki ei kaipaa muuta hoitoa kuin säännöllisen harjaamisen ja irtoavan pohjavillan poiston karvanlähtöaikaan.

TERVEYS

Suomenlapinkoira on rotuna melko terve. Perinnöllisiä silmäsairauksia, lonkkaniveldysplasiaa ja epilepsiaa sekä eräitä muita autoimmuunisairauksia esiintyy rodussa jonkin verran. Rotu on kuitenkin keskimäärin pitkäikäinen ja saattavat elää joskus jopa 17-18-vuotiaiksi.  Rotu on luonnonläheinen ja synnytykset ja astutukset tapahtuvat yleensä vaikeuksitta. Suomenlapinkoiran rekisteri on avoin ja aika ajoin rekisteriin otetaan yhä pohjoisen työkoiria rekisterin ulkopuolelta, nk rotuunottoina. Rotu kuuluu Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma).

 

SUOMENLAPINKOIRA

  • aito kotimainen paimenpystykorva
  • koti-, harrastus-, paimen- ja vahtikoira
  • älykäs ja oppivainen perhekoira
  • säänkestävä retkeilijän kaveri
  • runsaasti värivaihtoehtoja
Kuva: Eija Kimmo
Kuva: Eija Kimmo
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close