Lapinporokoira

Kuva: Sari Laitinen
Kuva: Sari Laitinen

Lapinporokoirarotua on alettu kartoittamaan 1950-luvulla. Tavoitteena oli poromiesten käyttämien lyhytkarvaisten koirien saaminen rekisteröidyksi roduksi. Nykyisin lapinporokoiraa on taas enenevässä määrin käytetty poronhoitoalueella sen alkuperäiseen työhönsä. Koiran työnkuva on tosin jonkin verran muuttunut moottorikelkkojen ja mönkijöiden tultua kuvioihin. Lapinporokoiraa käytetään myös lampaiden, nautojen ja hevosten paimennuksessa. Rotu ei ole vain ja ainoastaan paimenkoira, se sopii myös erinomaisesti moniin muihinkin harrastuksiin ja työtehtäviin. Meriittejä lapinporokoirilta löytyy mm. tottelevaisuus-, palvelus- ja pelastuskoirakokeissa. Nykyään lapinporokoira on jo melko yleinen näky koiranäyttelyissä, jopa ryhmäkilpailutasolla. Lapinporokoira on perheelleen ja isännälleen uskollinen joka sään lenkki- ja harrastuskaveri.

Luonne

Lapinporokoirat ovat rauhallisia, mutta reagoivat tarvittaessa viipymättä. Rodun luonteeseen ei kuulu hermostuneisuus eikä haukkuherkkyys. Lapinporokoira leimautuu voimakkaasti kotipaikkaansa ja isäntäänsä. Lapinporokoirat oppivat helposti ja muistavat omaksumansa asiat pitkään. Lapinporokoira on lojaali ja omistautuu tehtäviinsä – se on isäntänsä apuna ja seurana kaikissa tilanteissa. Parhaimmillaan lapinporokoira on sitkeä ja kestävä, täydestä sydämestään isännälleen uskollinen.

Terveys

Lapinporokoira on terveimpiä koirarotujamme. Perinnöllisiä sairauksia ovat muutamat silmäsairaudet, epilepsia ja lonkkaniveldysplasia- nämä eivät kuitenkaan ole rodussa kovin yleisiä. Rodun rekisteri on avoin ja verenlisää saadaan aika ajoin pohjoisen työkoirista rotuunottojen kautta. Rotu on mukana Kennelliiton PEVISA-ohjelmaan (Perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma).

LAPINPOROKOIRA

  • aito kotimainen paimenpystykorva
  • isäntä- ja perheuskollinen
  • paimennuksen taitaja, sitkeä ja kestävä
  • joka sään ulkoilukaveri
  • halukas oppimaan
  • sopii hyvin harrastuskoiraksi
Kuva: Kaisa Hurme
Kuva: Kaisa Hurme
%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close