Etsitkö suomenlapinkoiran pentua?

EIJA KIMMO 32

Ennen kuin vedät ostohousut jalkaan ja haet pennun ihmiseltä, joka sinulle ensimmäisenä sellaisen on enempiä kyselemättä valmis myymään, istuhan hetkeksi alas. On tärkeää miettiä tarkkaan, millaisen koiran seuraavaksi noin 15 vuodeksi oikeastaan haluat ja ennen kaikkea millaista kasvatustoimintaa sekä koiranpitoa olet halukas rahoillasi tukemaan (sillä sitä mitä ostat, sitä myös kannatat).

Mitä?

Suomenlapinkoira oli viime vuonna (2018) rekisteröintimäärältään Suomen toiseksi suosituin koirarotu. Pentuja rekisteröitiin 1400 kpl ja rotu on tällä hetkellä todella suuressa suosiossa. Kuka voisikaan vastustaa söpöjä, pörröisiä ja nappisilmäisiä pentuja, joita löytyy vieläpä monessa eri värissä? Lisävarusteena sopeutuvainen luonne ja suhteellisen helppo koulutettavuus sekä säänkestävä turkki, joka on kuin tehty Suomen olosuhteisiin. Vielä kun yleisesti ajatellaan rodun olevan perusterve, ”jalostamaton” ja helppo seurakoira. On siis varsin ymmärrettävää, että niin moni haluaa elämäänsä oman suomenlapinkoiran.

Suurella suosiolla on kuitenkin myös huonot kääntöpuolensa, ikävä kyllä. Suurin osa kasvattajista ajattelee rotua ja rodun parasta, mutta valitettavasti joukkoon mahtuu aina niitäkin kasvattajia, joille raha ja oman edun tavoittelu menee roturakkauden edelle. Lappalaiskoirat ry:llä on meneillään ”Puhdas lappalaiskoira” -kampanja, johon liittyen haluamme lyhyesti avata pennunostajalle asioita, jotka olisi hyvä ottaa huomioon pentua etsittäessä.

Rekisteröity pentu kertoo siitä, että pentusi vanhemmille on tehty rodulle asetetut PEVISA-tutkimukset, jotka ovat vähimmäisvaatimus normaaliin pentuerekisteröintiin. PEVISA eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma tarkoittaa suomenlapinkoiran kohdalla sitä, että pentueen vanhemmat tulee olla ennen astutusta silmäpeilattuja sekä lonkkakuvattuja. Näiden perustutkimusten lisäksi monet kasvattajat tutkituttavat lisäksi jalostukseen käytettäviltä koiriltaan usein mm. polvet ja kyynärät. Myös selkäkuvaukset ovat yleistyneet lappalaiskoirilla. Kennelliiton sivuilta Koiran kasvatus ja terveys löytyy tietoa niin PEVISA:sta kuin vastuullisen kasvatustoiminnan vaatimuksistakin.

Lappalaiskoirat ry:n sivuilta (www.lappalaiskoirat.fi) löytyy tietoa ja lyhyet kuvaukset rodussa esiintyvistä yleisimmistä perinnöllisistä sairauksista, joita ovat mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, epilepsia ja Addisonin tauti. Lisäksi sivuilta löytyy tietoa ja testattujen koirien tuloksia perinnöllisistä sairauksista, joihin on olemassa geenitestit (prcd-PRA, Pompen tauti ja degeneratiivinen myelopatia eli DM). Yhdistyksen sivuilta löytyy myös pentuvälitys sekä lista yhdistyksen jäsenkasvattajista. Rotua harkitsevan kannattaa lukea läpi yhdistyksen sivuilta myös rodun JTO eli jalostuksen tavoiteohjelma, sillä sen tulisi toimia ohjenuorana kasvattajille. JTO:n luettuasi osaat olla jo mahdollisesti hieman kriittisempi lähtiessäsi seulomaan monenkirjavasta joukosta sitä juuri sinulle mieleistä kasvattajaa ja etsimään juuri sinulle sopivaa pentuetta.

EIJA KIMMO 28

Miksi?

”Haluan kotikoiran – miksi sen pitäisi olla rekisteröity?  Saman tavaran saa halvemmallakin enkä halua käydä näyttelyissä.”

Suurin osa rekisteröidyistä suomenlapinkoirista on ihan tavallisia kotikoiria ihan tavallisilla ihmisillä. Hyvin harvat kasvattajat vaativat näyttelyissä käymistä ja rekisteripaperilla on totta kai muutakin arvoa kuin näyttelyissä kiertämisen ilo ja oikeus. Rekisteripaperi kertoo koiran perimästä ja sen perimän oikeellisuudesta: koiran perimää ja taustoja tuntemalla voidaan yrittää arvioida yhdistelmien terveysriskejä ja pyrkiä aikaansaamaan mahdollisimman terveitä yksilöitä, joista olisi iloa omistajalleen mahdollisimman pitkään. Lappalaiskoirat ry kerää lappalaiskoirista terveys-/sairaustietoja, ja näitä tietoja kasvattajat voivat hyödyntää omassa kasvatustyössään pyrkiessään välttämään korkean sairausriskin pentueiden teettämistä. Pentujen rekisteröinti velvoittaa kasvattajaa moniin erilaisiin asioihin ja hänellä on myös vastuu omasta kasvatustyöstään pennunostajaa kohtaan.

Syitä rekisteröimättömyydelle on lukuisia. Useimmiten koirilta puuttuvat kokonaan rekisteröintiin vaadittavat terveystarkastukset ja/tai ne ovat liian nuoria, jotta pentuja voitaisiin eettisistä syistä rekisteröidä tai nartut voidaan astuttaa joka ikiseen juoksuun, jolloin narttu ei ehdi palautua tiineysajan ja synnytysten välillä. Minkään nartun ei tulisi saada jokaiseen juoksuun pentuja. Tällaisia pentueita markkinoidaan usein ”rakkauspentuina, jotka koirat ovat itse päättäneet tehdä” ja niiden myyjät ovat hyviä puhumaan ja selittelemään koiriensa rekisteröimättömyyttä. Näillä ns. kasvattajilla on yleensä kotonaan pentujen isä ja emä (jotka pahimmassa mahdollisessa tapauksessa ovat hyvinkin läheistä sukua toisilleen) ja ne saavat lisääntyä keskenään miten haluavat. Tarkoituksena on tehdä mahdollisimman pienillä kustannuksilla pentuja, joista saa helposti rahaa. Vahinko voi sattua kenelle tahansa kasvattajalle joskus, mutta vastuullinen kasvattaja on tietoinen, että kerran sattunut vahinko on täysin mahdollista myös rekisteröidä.  Jos vanhemmilta puuttuu esim. terveystarkastukset, pennut saa rekisteröityä EJ-rekisteriin (Ei jalostukseen-rekisteri). Rekisteröimätön koira samaistetaan koiramaailmassa sekarotuiseksi. Pentuja ei myöskään voi rekisteröidä jälkikäteen, ellei kyseessä ole rotuunotto.

Rekisteröidyn suomenlapinkoiran hinta on n. 900-1200 euroa. Rekisteröimättömät pennut maksavat n. 600-800 euroa. Sen parisataa, minkä ostohinnassa yhdellä hetkellä säästää, voi huonolla tuurilla joutua hyvinkin äkkiä toisella hetkellä maksamaan takaisin eläinlääkärireissulla. Lisäksi on hyvä muistaa, että esim. vakuutusyhtiöiden korvauskatto eläinlääkärikuluista sekarotuisille on huomattavasti pienempi kuin rekisteröidyillä koirilla; osa yhtiöistä ei edes myönnä sekarotuisille eläinlääkärikuluvakuutusta. Mitä tahansa ongelmia rekisteröimättömälle koiralle tuleekin, kasvattajan ei tarvitse korvata omistajalle yhtään mitään – pahimmassa tapauksessa uusi omistaja ei edes kuule kasvattajasta mitään sen jälkeen, kun raha on vaihtanut omistajaa.

Miten?

”Miten ihmeessä sitten löytäisin vastuullisen ja hyvän kasvattajan?”

Näin Internetin aikakaudella netti on pullollaan erilaista tietoa, monenlaisia kotisivuja, hienoja valokuvia ja toinen toistaan loistavampia myynti-ilmoituksia suloisista pennuista. Varsinkin ensikertalainen epäilemättä suorastaan tukehtuu tähän erinäiseen informaation määrään – ja ikävä kyllä monet haluavat koiran mieluummin nyt heti ja mahdollisimman helposti. Facebookissa peräänkuulutetaan hyviä kasvattajia ja kysymysten alle tulee lukuisia määriä kommentteja, joissa jokainen suosittelee oman koiransa kasvattajaa tai ainakin kaverin koiran kasvattajaa.

Kuten onkin jo moneen kertaan todettu: ”sen oikean” koiranpennun etsintään kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa. Ei muuta kuin puhelin vain kauniiseen käteen ja soittelemaan useammalle eri kasvattajalle! Kerro rehellisesti, että haluaisit keskustella ja kysellä rodusta ja tee itsellesi lista asioista, joita pidät tärkeänä kasvattajan ja pennun suhteen. Vastuulliset kasvattajat kertovat mielellään rodustaan ja osaavat kokemuksiensa perusteella kertoa koiriensa terveydestä ja luonteesta. Vastuullinen kasvattaja on myös aina kiinnostunut siitä, millaiseen perheeseen pentua etsitään ja mikä tärkeintä, hän kertoo myös rodun huonoista/haastavista puolista. Kannattaa itse miettiä, millainen mielikuva sinulla suomenlapinkoirasta rotuna on ja vastaako tämä mielikuva sitä, mitä kasvattajat rodusta ja koiristaan kertovat. Jos mahdollista, olisi hyvä käydä vaikka parin kasvattajan luona katsomassa koiria. Muun muassa koiranäyttelyt (erityisesti rodun erikoisnäyttelyt) ovat erinomainen paikka tavata useita rodun harrastajia ja kasvattajia kertaheitolla. Suomenlapinkoiria voi olla pienissä ryhmänäyttelyissäkin helposti jopa 30-50 kpl näytillä. Suomenlapinkoirissa on luonne- ja ulkomuotovaihtelua melko paljonkin, mutta siitä huolimatta – tai ehkä juuri siksi, jokaiselle löytyy kyllä taatusti se oikea koira, kunhan hieman näkee vaivaa!

Onnea ”sen oikean” pennun etsintään!

Eija Kimmo 1

Suomen Kennelliiton sivuilta löydät paljon yleispätevää koiran hankintaan liittyvää tarpeellista tietoa: mm. kauppasopimukset, vinkkejä koiran ostamiseen ja kasvattajan valintaan, tietoa erilaisista koiraharrastuksista jne.

www.kennelliitto.fi

Lappalaiskoirat ry:n sivuilta löytyy mm. rotukohtaista tietoa rodun alkuperästä ja käyttötarkoituksesta, terveydestä, tapahtumista, kasvattajalista sekä pentuvälitys.

www.lappalaiskoirat.fi

teksti: Niina Nyrhinen & Titta Repo

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close