Liukkaat loskakelit ja paukkupakkaset ovat täällä taas

Talvi on joillekin kylmänaroille koiraroduille koettelemus, mutta useimmat lappalaiskoirat todella nauttivat talvesta!

lapinporokoira

Vinkit entistä mukavampiin talvilenkkeihin

 • Hyvä kylmänsieto edellyttää riittävän suurta kokoa ja turkkia, joka on kaksinkertainen sekä säänkestävä, kuten lappalaiskoirilla. Paksuturkkisten rotujen tuuhea turkki eristää hyvin ja pitää ihon lämmittämän ilman paikoillaan, jolloin lämmönhukkaa ei esiinny.
 • Iäkkäät koirat eivät kestä kylmää yhtä hyvin kuin nuoremmat, sillä niiden verenkierto on heikentynyt ja karvapeite voi olla ohentunut. Seniorikoirat eivät usein myöskään liiku enää yhtä aktiivisesti kuin nuoremmat toverinsa.
 • Pentujen kohdalla on muistettava, että ne eivät pysty säätelemään ruumiinlämpöään yhtä tehokkaasti kuin aikuiset koirat.
 • Kun koiralla on kylmä, se saattaa pidellä jalkojaan ylhäällä, köyristää selkäänsä ja ravistella päätään. Koiralla voi myös ilmetä liikkeiden hidastumista (kävely ns. ”töpöttäen”) ja lihasvapinaa. Ero koiran normaaliin liikkeeseen ei välttämättä ole aina suuri, mutta pitkillä lenkeillä näistä voi aiheutua ikäviä lihasjumeja. Seuraa koirasi eleitä ja liikkeitä, jotta huomaat milloin koira on vietävä lämpimään.
 • Harva lappalaiskoira tarvitsee talvella tossuja, mutta jos koira on jostain syystä tassuistaan erityisen herkkä kylmälle, kosteudelle tai esimerkiksi tiesuolalle, voivat tossut olla tarpeen pidemmillä lenkeillä.
 • Nuoskakelillä turkkiin ja erityisesti anturoiden väliin saattaa tarttua runsaasti lunta, joka paakkuuntuu lumi- ja jääpaakuiksi ja tekee koiran liikkumisesta epämiellyttävää tai jopa mahdotonta. Lumipaakut täytyy irrottaa tassuista välittömästi mutta varovasti, joten koira on hyvä opettaa pennusta pitäen tassujen käsittelyyn. Turkista lumipaakut saa parhaiten pois joko karstaamalla tai suihkuttamalla lämpimällä vedellä.
 • Jos otat koiran mukaasi jäälle, ole tarkkana. Lumettomalla ja liukkaalla jäällä juostessaan koira voi liukastua pahastikin ja saada lihasrevähtymän, huonolla tuurilla jopa nivelvamman.
 • Mikäli koira on kastunut lenkin jälkeen, muista myös kuivata koiran turkki, sillä siihen jäänyt kosteus lisää lämpöhukkaa.
 • Mikäli koira syö mielellään lunta, erityisesti taajamassa kannattaa olla tarkkana sen suhteen, mistä se sitä syö. Tiesuola voi ärsyttää koiran mahaa ja suolistoa.
 • Koiralle kuin koiralle tulee helposti kylmä, jos se seisoskelee/istuskelee pitkiä aikoja täysin paikallaan pakkasessa. Hoidetaanhan siis kauppareissut ja koiran ulkoilutus eri aikaan.
 • Mitoita lenkit sään ja koiran kylmänkestävyyden mukaan. Paukkupakkasilla tee pitkien ulkoilujen sijaan useampi lyhyempi ulkoilulenkki. Muista, että ulkolämpötilan kylmyyttä lisää tuulen vaikutus.

Majaileeko koirasi pääsääntöisesti ulkona?

 • Eläinsuojeluasetuksen mukaan ulkona saa pitää ympärivuotisesti sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Eläinten pitopaikan tulee tarjota riittävä suoja epäsuotuisia sääoloja, kuten liiallista kylmyyttä, lämpöä ja kosteutta vastaan.
 • Ulkona asuvat koiratkin on syytä siirtää kovilla pakkasilla yön ajaksi sisätiloihin tai niille on hankittava lämmitettävä koirankoppi. Kopin tulee olla tiivisrakenteinen, irti maasta ja tarvittaessa lämpöeristetty: sisälämpötilan tulisi olla vähintään + 5 astetta koiran ollessa kopin sisällä. Mahdollinen eteiskaappi antaa hyvän tuulensuojan koiralle.
 • Kopissa olevat pehmusteet on pidettävä kuivina. Peitot jäätyvät helposti koppiin, sen sijaan esim. Ruti-Rex -koirankopinpehmike tai oljet toimivat paremmin lämmikkeenä.
 • Ulkona elävät koirat tarvitsevat usein sisäkoiria energiapitoisempaa ruokaa, jotta ne pystyvät pitämään kehonlämmön tasaisena.
 • Puhdasta juomavettä on oltava koiralla aina saatavilla ja on huolehdittava, ettei vesi pääse jäätymään.

 

(Lähde: https://www.hankikoira.fi/)

rlk3
Kuva: Cattlin Marques

 

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close